LLIBRES

El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner edita, de manera anual un o dos llibres monogràfics sobre la figura o l'obra de Lluís Domènech i Montaner.


Lluís Domènech i Montaner
(1849-1923). 
Obra arquitectònica raonada
Volum 1

Aquest volum és el resultat del treball d'investigació que durant tres anys hem portat a terme els membres de l'equip de recerca del CEDIM sobre l'obra arquitectònica de Domènech i Montaner, basant-se no només en l'arquitectura sinó en el concepte d'espai i les arts decoratives que van arribar a ser tant o més importants que l'estructura de l'edifici en si. És per aquest motiu que en l'obra raonada s'han analitzat els treballs dels diferents artesans col·laboradors de Domènech que, amb la seva participació, ajudaren a l'arquitecte a assolir l'obra d'art total.


Aquest volum, de 772 pàgines, és un dels dos que formaran l'obra raonada completa que, degut a la magnitud dels treballs arquitectònics i a l'extensa carrera professional de l'arquitecte, el CEDIM ha cregut convenient dividir el contingut en dues parts.


Aquest segon lliurament -que es correspon al primer volum de l'obra- inclou l'estudi dels projectes executats i també els no reeixits a Badalona, Balaguer, Barcelona i Bilbao. Totes les obres estudiades han estat classificades tipològicament i cronològicament, especificant l'any de realització, la situació geogràfica, el context en què es van dissenyar, la seva història, la descripció interior i exterior de l'obra, així com la intervenció dels artesans col·laboradors.
Lluís Domènech i Montaner

(1849-1923). 
Obra arquitectònica raonada
Volum 2

Aquest volum és el resultat del treball d'investigació que durant dos anys hem portat a terme els membres de l'equip de recerca del CEDIM sobre l'obra arquitectònica de Domènech i Montaner, basant-se no només en l'arquitectura sinó en el concepte d'espai i les arts decoratives que van arribar a ser tant o més importants que l'estructura de l'edifici en si. És per aquest motiu que en l'obra raonada s'han analitzat els treballs dels diferents artesans col·laboradors de Domènech que, amb la seva participació, ajudaren a l'arquitecte a assolir l'obra d'art total.


Aquest volum, de 540 pàgines, és un dels dos que formaran l'obra raonada completa que, degut a la magnitud dels treballs arquitectònics i a l'extensa carrera professional de l'arquitecte, el CEDIM ha cregut convenient dividir el contingut en dues parts.


Aquest primer lliurament -que es correspon al segon volum- inclou l'estudi dels projectes executats i també els no reeixits a Canet de Mar, Comillas, Fogars de Monclús, L'Espluga de Francolí, Lleida, Olot, Palma de Mallorca, Reus, Santander i Tarragona. Totes les obres estudiades han estat classificades tipològicament i cronològicament, especificant l'any de realització, la situació geogràfica, el context en què es van dissenyar, la seva història, la descripció interior i exterior de l'obra, així com la intervenció dels artesans col·laboradors.


El segon lliurament de l'obra raonada -que es correspon al volum I-, sortirà a mitjans de 2016 i completarà el projecte amb les obres de Barcelona, Badalona i Balaguer i Bustiello.

Epistolari Lluís
Domènech i Montaner 
(1904-1923). Volum 2

S'ha dit tot sobre Lluís Domènech i Montaner? Rotundament no. Aquest mateix epistolari ens alerta sobre noves fonts d'estudis inesgotables de la seva personalitat polièdrica. En aquests escrits, Domènech i Montaner es manifesta en tots els camps: el cultural, el cívic, el polític i en la seva genialitat professional. 


Un epistolari que és el resultat d'un carteig ampli i extens, lletres escrites de la mà de Domènech des del seu despatx d'arquitecte, de la presidència de l'Ateneu Barcelonès, de la direcció de l'Escola d'Arquitectura, des del Congrés de Diputats o des de la seva casa d'estiueig...


El segon volum de l'Epistolari de Lluís Domènech i Montaner (1878-1923) va aparèixer el desembre de 2013 editat per Edicions Els 2 Pis en col·laboració amb el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner.

Epistolari Lluís
Domènech i Montaner 
(1878-1903). Volum 1

S'ha dit tot sobre Lluís Domènech i Montaner? Rotundament no. Aquest mateix epistolari ens alerta sobre noves fonts d'estudis inesgotables de la seva personalitat polièdrica. En aquests escrits, Domènech i Montaner es manifesta en tots els camps: el cultural, el cívic, el polític i en la seva genialitat professional. 


Un epistolari que és el resultat d'un carteig ampli i extens, lletres escrites de la mà de Domènech des del seu despatx d'arquitecte, de la presidència de l'Ateneu Barcelonès, de la direcció de l'Escola d'Arquitectura, des del Congrés de Diputats o des de la seva casa d'estiueig...


El primer volum de l'Epistolari de Lluís Domènech i Montaner (1878-1923) va aparèixer el desembre de 2013 editat per Edicions Els 2 Pis en col·laboració amb el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner. 
Lluís Domènech i Montaner. Articles publicats (2009-2012)

Aquest llibre recopila, en un sol volum, gran part dels articles escrits entre l'any 2009 i el 2012 per Carles Sàiz, historiador expert en la figura i obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner.


Índex dels articles:


 • Una obra pionera del Modernisme català: l'Ateneu de Canet de Mar de Lluís Domènech i Montaner.
 • Associacionisme polític i cultural durant el període de la Restauració. L'Ateneu de Canet de Mar i el Foment Catalanista.
 • Domènech i Montaner i els orígens del nacionalisme català
 • Els decorats de Lluís Domènech i Montaner per a l'obra Judith de Welp
 • Casa Roura – Casa Agustí: Canet de Mar 1892 – Badalona 1893. La continuïtat estilística del Castell dels Tres Dragons.
 • La masia Rocosa de Domènech i Montaner: El petit laboratori d'assaig del Modernisme català.
 • La Casa Domènech de Canet de Mar. La darrera obra modernista de Lluís Domènech i Montaner.
 • L'arquitectura funerària de Lluís Domènech i Montaner. El llegat modernista de Canet de Mar, Comillas, Barcelona i Reus.
 • El mausoleu de Jaume I. Una obra “oblidada” de Lluís Domènech i Montaner.
 • L'antiga farmàcia Duran i España de Barcelona. Una obra desconeguda de Lluís Domènech i Montaner.
 • El colmado de embutidos Torra i San de Barcelona. Un altre projecte desconegut de Lluís Domènech i Montaner.
 • El Gran Hotel Internacional de Lluís Domènech i Montaner. Un projecte modern, funcional i efímer.
 • L'altre Lluís Domènech i Montaner. Disseny, arts gràfiques i projectes editorials.
 • Lluís Domènech i Montaner (1849-1923). 
  El llegat arquitectònic, polític i cultural a Canet de Mar 

  Darrera la universalitat creadora de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner (1849-1923) s'hi amagava un home d'hàbits senzills que, lluny de Barcelona, trobava a Canet de Mar “un raconet tranquil per pensar i treballar quiet”.


  I, en efecte, Lluís Domènech i Montaner va gestar, des del seu estudi instal·lat a la Masia Rocosa d'aquesta població, edificis tan singulars com el Cafè Restaurant i l'Hotel Internacional de l'Exposició Universal de 1888, el Palau de la Música o l'Hospital de Sant Pau, entre d'altres. De les seves estades, a Canet ens ha quedat no només projectes i edificis destacats com l'Ateneu de Canet, la Casa Roura o el Castell de Santa Florentina, sinó que també va deixar en herència un extens llegat polític i cultural que avui encara perdura.