dimecres, 29 d’abril del 2015

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música aprova fer-se soci protector del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner

 
La Fundació Orfeó Català és, des de fa unes setmanes, entitat associada en la categoria de protector del CEDIM. L'entitat barcelonina, propietària del Palau de la Música, que va ser declarat l'any 1997, juntament amb l'Hospital de Sant Pau, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, se suma al conjunt d'institucions amb edificis domenequians que contribueixen, anualment, al sosteniment del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner.
Des del CEDIM volem agrair el suport que hem rebut de la institució i també les atencions de la seva presidenta Mariona Carulla i també del director general de la Fundació, Joan Oller.
El Palau de la Música ha estat des dels inicis del CEDIM un punt de referència per a les activitats del centre. El març del 2014, conjuntament amb Edicions Els 2 Pins, vam presentar l'obra Epistolari Lluís Domènech i Montaner (1878-1923) a la sala d'assaig de l'edifici domenequià i, des de gener de 2015, a la botiga del Palau ja es poden adquirir els diferents productes del CEDIM; entre d'altres els diferents volums de la revista Domenechiana.

dimarts, 28 d’abril del 2015

L'institut Ramon Muntaner atorga una nova subvenció al CEDIM per estudiar els projectes no realitzats de Domènech i Montaner

Projecte de les Institucions Provincials, de Lluís Domènech i Montaner i Josep Vilaseca. Arxiu COAC


L'Institut Ramon Muntaner ha atorgat, aquesta setmana, una nova ajuda econòmica al Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner per portar a terme un nou treball de recerca. Es tracta d'una subvenció de 1400 euros de la IX convocatòria d'ajuts a projectes d'investigació o de difusió amb els quals es farà front a les despeses del projecte Obra raonada de Lluís Domènech i Montaner. (Segona fase). Treballs no executats de l'arquitecte on analitzaran una trentena de projectes que Domènech i Montaner no va acabar construint.

El nou treball, que es portarà a terme entre els mesos de maig i setembre per part de l'equip de recerca del CEDIM, complementarà el gruix de l'estudi inicial d'edificis realitzats. Es preveu que l'Obra raonada de Lluís Domènech i Montaner es presenti, en forma de llibre, a finals d'any.

dimarts, 21 d’abril del 2015

El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner surt al carrer per Sant Jordi

El proper dijous, 23 d'abril, el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner, conjuntament amb Edicions Els 2 Pins, seran presents a les parades de llibres de la riera Sant Domènec de Canet de Mar per oferir els seus productes editorials. Qui estigui interessat a donar suport al nostre projecte podeu fer-vos subscriptor de la revista Domenechiana, per només 20 euros l'any i gaudiràs de dues revistes/any i un val per a dues persones per fer una ruta domenequiana.
 
D'altra banda, els subscriptors de la revista Domenechiana que passegin aquest dia pel centre de Canet, si volen, també poden passar a recollir per la nostra parada l'exemplar número 5 de la revista, que va ser presentada recentment a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona.

dijous, 16 d’abril del 2015

La revista Domenechiana es presenta a l'auditori de la Fundació Antoni Tàpies amb una vuitantena de persones

El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner va presentar ahir la revista Domenechiana número 5 a Barcelona. L'espai escollit va ser la Fundació Antoni Tàpies atès que l'edifici va ser la seu editorial de la Montaner i Simon, obra de Lluís Domènech i Montaner. Va encetar l'acte Carles Sàiz, president del CEDIM, que va fer un balanç de la feina feta en els dos primers anys de l'entitat i tot seguit la historiadora de l'art i conservadora de la Fundació Antoni Tàpies va parlar sobre l'edifici editorial i va guiar, juntament amb d'altres membres de la Fundació, els assistents per l'edifici.
Acabada la visita, Gemma Martí, restauradora de béns culturals va presentar un estudi sobre el Palau de Ramon Montaner, del carrer Mallorca que dóna punt d'inici a l'arquitectura floral de Domènech. L'arquitecte tècnic i enginyer d'Edificació Sergi Alcalde va parlar de la casa d'estiueig de Francesc Simon, soci de Ramon de Montaner a l'editorial, que és el primer encàrrec de nova planta que va fer Domènech, com a mínim, fins ara documentat.
L'arxiver de l'Hospital de Sant Pau Miquel Terreu va analitzar la part part del projecte del recinte hospitalari que no es va arribar a fer, basant-se amb recreacions 3D que s'han fet a partir dels plànols i esbossos originals.
L'investigador i exalcalde de Canet, Josep Rovira va seduir al públic amb anècdotes i vivències de l'arquitecte Domènech quan passava els estius a Canet i l'arquitecte Josep M. Lapeyra va presentar un estudi sobre el mobiliari de la botiga de la Casa Navàs de Reus.
L'escriptor i investigador Xavier Mas ens va oferir un interessant article on comenta detalladament les diferents creus domenequianes que han coronat el cim de la muntanya de Pedracastell a Canet de Mar i la filòloga Montserrat Masvidal va fer una aportació a la vessant literària de Domènech i la seva participació com a president dels Jocs Florals de 1895.
L'historiador Carles Sàiz va cloure l'acte amb una reconstrucció virtual del projecte que Domènech i Montaner va realitzar per a la casa del president Francesc Macià de Lleida, un treball fins avui inèdit que ha estat possible realitzar-lo a partir de la localització de les peces que s'han anat unit com un autèntic trencaclosques.
La jornada va comptar amb l'assistència d'una vuitantena de persones, d'entre les quals cal destacar els representants institucionals de l'Ajuntament de Canet de Mar, el secretari de la Delegación del Gobierno de España a Catalunya, la presidenta de l'Orfeó Català-Palau de la Música així com familiars del president Francesc Macià i descendents de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner.
 
Núria Homs, fent la introducció a l'antiga Editorial Montaner i Simon