dijous, 9 d’octubre del 2014

El Centre d'Estudis amplia el seu arxiu amb gairebé dues-centes noves fotografies de Lluís Domènech i Montaner


Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner
Catedral de Tarragona, a principi de segle XX. (CEDIM - Fons Domènech Manley)

 
Portes romanes de Tarragona i  Monestir de Poblet. (CEDIM - Fons Domènech Manley)
El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner ha rebut, aquesta setmana, un fons de gairebé dues-centes imatges realitzades per Lluís Domènech i Montaner durant les seves campanyes de recerca pel patrimoni català o bé encarregades per l'arquitecte a fotògrafs de prestigi com Adolf Mas Ginestà.
El fons conté fotografies de gran qualitat, realitzades entre 1878 i 1909, amb diferents mides i formats, on es poden veure amb tot detall els vestigis de la Tarragona romana -un tema de gran interès per a Domènech-, la Catedral de Tarragona, tant interior com exterior, el Castell de Milmanda de Vimbodí i un gruix considerable de fotografies del Reial Monestir de Poblet.
Algunes d'aquestes fotografies ja s'havien publicat. Unes es poden veure a l'Album pintoresch monumental de Catalunya , que va editar el 1878 l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques, de la qual Domènech n'era un dels fundadors i d'altres també van ser utilitzades pel mateix Domènech al seu llibret de Poblet i per les edicions del treball Historia y arquitectura del Monasterio de Poblet, que va editar el seu fill Fèlix Domènech, poc després de la mort del seu pare.  Precisament va ser Fèlix Domènech qui va conservar curosament tot aquest arxiu quan l'any 1936, després d'esclatar la Guerra Civil, va decidir marxar de Catalunya i exiliar-se a l'Argentina on hi va morir l'any 1977.
El CEDIM ha digitalitzat la totalitat de les imatges i ha retornat els originals als seus propietaris, els descendents de la família Domènech Manley, a qui volem agrair la confiança mostrada i la seva col·laboració.