dijous, 31 d’octubre del 2013

Membres del CEDIM visiten la Casa Solà-Morales de Lluís Domènech i Montaner

(C) Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner
Façana de la casa Solà-Morales, projectada per Lluís Domènech i Montaner, en el Firal d'Olot entre 1913 i 1916.
 
 
Membres del CEDIM davant la casa, al Firal d'Olot

Alguns membres del Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner vam visitar, el dimarts 20 d'octubre, la Casa Solà-Morales d'Olot, una obra tardana de l'arquitecte Domènech i Montaner. La visita va consistir en un canvi d'impressions amb el propietari de la casa per explicar-li els projectes del CEDIM i al mateix temps ens va permetre  iniciar una  anàlisi estilística de tota la composició de la façana i també, la localització, dins la casa, d'elements decoratius domenequians. Arran d'això, la Casa Solà-Morales serà motiu d'un article en una de les properes revistes Domenechiana  que edita semestralment el CEDIM.
 
L'any 1913, Joaquim Solà Morales, catalanista i descendent d’una antiga nissaga de carlins d’Olot, va encarregar a Lluís Domènech i Montaner la rehabilitació de la façana d’una casa construïda l'any 1781 i l’annexió d’una altra contínua.
 
Domènech i Montaner va voler conservar part de l’estructura barroca de l’edifici amb les obertures primitives dels pisos superiors i va fer grans balconades, la tribuna, els enreixats, la llotja superior de dotze columnes i la sotateulada amb la barbacana que contenen rajoles d’Antoni Gallissà, realitzades a la fàbrica Pujol i Bausis.
Domènech també va reformar l’entrada de la casa, amb l’obertura de portals amples per als carruatges i per acabar l’obra va respectar i restaurar l’esgrafiat barroc existent, que havia fet el mestre italià Francesc Baril·li a finals de segle XVIII. La construcció es rematà amb dues figures femenines, a manera de cariàtide sortint de les dues columnes que subjecten el llarg balcó. Ambdues escultures són obra d’Eusebi Arnau i contenen trets molts similars a les que l’escultor també va fer per la casa Lleó Morera.
 
Des d'aquests línies, el Centre d'Estudis volem agrair l'amabilitat de Joaquim Solà-Morales, propietari de l'immoble, per  l'interès mostrat  obrir-nos les portes de casa seva i per facilitar-nos documentació inèdita.
 
Element ceràmic de l'interior de la casa, comú en les darreres obres de Domènech i Montaner.