dimecres, 4 de maig del 2016

L'Arxiu Municipal de Canet de Mar restaura un document del Fons Domènech i Montaner

Dibuix de Mn. Cinto Verdaguer de la silueta del Canigó que va ser enviat el 1885 a Lluís Domènech i Montaner. AMCNM
L'Arxiu Municipal de Canet de Mar, que custodia des de fa anys el Fons de Lluís Domènech i Montaner, ha restaurat recentment un dibuix de Jacint Verdaguer; un esbós de la silueta del Canigó que el poeta floralesc va enviar el 1885 a Lluís Domènech perquè li servís com a model per als treballs d'il·lustració de la portada que l'arquitecte estava dissenyant per al poema èpic Canigó. Verdaguer deia a Domènech "Jo desde Prades havia pres la silueta, en un paper digne del meu llapis per si li envio, demanantli que la mire ab ulls de compasió". 
L'edició, amb la composició dissenyada per Lluís Domènech, va aparèixer l'any 1886 si bé la va signar Francesc Jorba Curtils, probablement perquè Jorba, que ja havia treballat amb Domènech a la Biblioteca Arte y Letras, era un acreditat especialista en la realització de dibuixos per planxa i va copiar la composició domenequiana per fer la matriu industrial.

Coberta d'El Canigó de 1886, amb treballs de gofrat daurat i argent
El dibuix original de Verdaguer conservat a l'Arxiu de Canet s'ha netejat i desacidificat i com que tenia una sèrie d’estrips i plecs s’han consolidat i s’ha reintegrat les parts soltes, a banda de fer un lleuger aplanament del suport.
El dibuix en aquests moments s'ha cedit temporalment a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles en motiu de l’exposició Dos creadors: Verdaguer-Perejaume i a partir del mes de juny retornarà a l'Arxiu Municipal.  
Properament, l'Arxiu Municipal restaurarà un altre document domenequià, en aquest cas del Fons Cabruja. Es tracta d'un alçat i plantes d'una casa de cos que el Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner va identificar fa pocs mesos com una proposta inicial de reforma -no realitzada- de la Casa Domènech de la població i que recentment l'arquitecte tècnic Sergi Alcalde ha publicat un article sobre aquest projecte a la revista Domenechiana número 7.