dijous, 16 d’abril del 2015

La revista Domenechiana es presenta a l'auditori de la Fundació Antoni Tàpies amb una vuitantena de persones

El Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner va presentar ahir la revista Domenechiana número 5 a Barcelona. L'espai escollit va ser la Fundació Antoni Tàpies atès que l'edifici va ser la seu editorial de la Montaner i Simon, obra de Lluís Domènech i Montaner. Va encetar l'acte Carles Sàiz, president del CEDIM, que va fer un balanç de la feina feta en els dos primers anys de l'entitat i tot seguit la historiadora de l'art i conservadora de la Fundació Antoni Tàpies va parlar sobre l'edifici editorial i va guiar, juntament amb d'altres membres de la Fundació, els assistents per l'edifici.
Acabada la visita, Gemma Martí, restauradora de béns culturals va presentar un estudi sobre el Palau de Ramon Montaner, del carrer Mallorca que dóna punt d'inici a l'arquitectura floral de Domènech. L'arquitecte tècnic i enginyer d'Edificació Sergi Alcalde va parlar de la casa d'estiueig de Francesc Simon, soci de Ramon de Montaner a l'editorial, que és el primer encàrrec de nova planta que va fer Domènech, com a mínim, fins ara documentat.
L'arxiver de l'Hospital de Sant Pau Miquel Terreu va analitzar la part part del projecte del recinte hospitalari que no es va arribar a fer, basant-se amb recreacions 3D que s'han fet a partir dels plànols i esbossos originals.
L'investigador i exalcalde de Canet, Josep Rovira va seduir al públic amb anècdotes i vivències de l'arquitecte Domènech quan passava els estius a Canet i l'arquitecte Josep M. Lapeyra va presentar un estudi sobre el mobiliari de la botiga de la Casa Navàs de Reus.
L'escriptor i investigador Xavier Mas ens va oferir un interessant article on comenta detalladament les diferents creus domenequianes que han coronat el cim de la muntanya de Pedracastell a Canet de Mar i la filòloga Montserrat Masvidal va fer una aportació a la vessant literària de Domènech i la seva participació com a president dels Jocs Florals de 1895.
L'historiador Carles Sàiz va cloure l'acte amb una reconstrucció virtual del projecte que Domènech i Montaner va realitzar per a la casa del president Francesc Macià de Lleida, un treball fins avui inèdit que ha estat possible realitzar-lo a partir de la localització de les peces que s'han anat unit com un autèntic trencaclosques.
La jornada va comptar amb l'assistència d'una vuitantena de persones, d'entre les quals cal destacar els representants institucionals de l'Ajuntament de Canet de Mar, el secretari de la Delegación del Gobierno de España a Catalunya, la presidenta de l'Orfeó Català-Palau de la Música així com familiars del president Francesc Macià i descendents de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner.
 
Núria Homs, fent la introducció a l'antiga Editorial Montaner i Simon